Luin tuossa päivän Hesaria, tarkemmin sanottuna Hesarin mielipideosastoa. Silmiini sattui mielipde, joka oli ostikoitu hienosti: "Välivuodesta voi olla paljon haittaa". Kirjoittajana oli eräs Jyväskyläläinen professori. Välivuosien puolestapuhujana jo pelkästään otsikko nosti niskavillat pystyyn, luettuani kirjoituksen näin punaista. Tämä herra siis ihan aikuisten oikeesti on sitä mieltä, että välivuosista ei ole mitään muuta kuin haittaa ja että kaikki abit on saatava heti lukion jälkeen opiskelemaan ja että välivuodet johtaa työttömyyteen ja tulevat yhteiskunnalle kalliiksi. Herra professori, rohkenen olla eri mieltä.

Herran mielestä lukioiden menestyksen mittapuuna pitäisi olla jatkokoulutukseen pyrkivien oppilaiden määrä. Hänen mielestään on parempi hakea muuallekin kuin vain toivomaansa opiskelupaikkaan, kunhan vain saadaan se opiskelija-status (say what?). Hyvä herra, eikö tämä ajan haaskuu ole rinnastettavissa välivuosiin? Muutaman vuoden opintojen jälkeen tämä suoraan lukiosta pyrkinyt opiskelija on takaisin lähtöruudussa, päättäessään vaihtaa alaa. Miksi siis haaskata yhteiskunnan varoja koulutukseen, joka ei koskaan johda tutkintoon? Lisäksi, joku saattaisi ihan oikeasti haluta opiskelemaan ainetta X, mutta ei pääse, sillä paikan vie pisteen kymmenesosan erolla joku, joka ei kuitenkaan oikeasti halunnut ainetta X opiskella, hän vain haki kun sinne varmiten pääsi sisään. Mikäli tälle kannalle lähdetään on keskustelu useamman tutkinnon maksullisuudesta lopetettava tykkänään, muuten meillä on muutaman vuosikymmenen päästä joukko erittäin onnettomia veronmaksajia käsissämme. Suomalaiset kun ovat muutenkin niin pirun onnetonta porukkaa... Herra professorin mukaan myös "aktiivisuus opiskelupaikan hakemisessa on varmin tae estää omaa työttömyyttä."  Niinpä juuri. Henk. koht. kokemuksesta sanoisin että en ole yhtään välivuotta viettävää työtöntä tavannut, mutta ehkä asia onkin toisin muualla Suomessa, tosin edelleen rohkenen epäillä.

No niin, nyt alan jo rauhoittua...  Mikäli nämä ihmiset nyt niin kovasti halajavat karsia nuorten välivuosia, tässä muutama ehdotus näin alkuun:
1. Opinto-ohjaus!!! Opinto-ohjaus on paikka paikoin täysin riittämätöntä, sitä olisi tehostettava.
2. Turvattu toimeentulo. Whine, whine, whine, tässä yksi pullamossosukupolven edustaja taas vonkaa yhteiskunnalta lisää rahaa, mutta on surullinen tosiasia että opintorahaa ei ole nostettu lähes 15 vuoteen, sitä on laskettu. Koska tutkinto ei näinä päivinä ole kunnon tyäpaikan tae, opiskelijat eivät halua ottaa opintolainaa, kuinka hankalaa tätä on sisäistää. Nimimerkillä "lama-ajan lapsonen"... Välivuosi on loistava tapa kerätä riittävästi rahaa säästöön, ettei tarvitse vedellä ja näkkileivällä elää.
3. Tutkinnon huomioonottaminen työtähaettaessa. Kuten jo sanoin, tutkinto ei ole työpaikan tae. Repikää siitä sitten huumoria.

Pitäisi varmaan oikeesti kirjoittaa joku vastine Hesariin, jos vain saisin ajatukseni järjesteltyä jotenkin hienosti. Tuppaan vaan vähän innostumaan silloin kun puhutaan jostain sydäntä lähellä olevasta aiheesta...

No, kaikesta huolimatta hauskaa vappua kaikille. Minä menen nyt juomaan simaa.