Päivän lehti (HS, 25.6.2009) uutisoi mielenkiintoisesta arkeologisesta löydöstä Israelissa. Tutkijat olivat löytäneet Jordanin laaksosta vanhan, ensimmäiseltä vuosisadalta jaa., olevan luolan. Luolan seinissä oli arkeologien kuvauksen mukaan runsaasti uskonnollista symboliikkaa, ja tutkijat spekuloivatkin luolan mahdollisesti olevan Gilgalin luola. Tuota viimeistä spekulaatiota on mielestäni turhan varhaista käydä kommentoimaan, tuskin ovat arkeologisedät  ja -tädit vielä saaneet riittävän pitkään tuohon paikkaan perehtyä, että voisivat suuntaan tai toiseen spekulaatiotaan vahvistaa. Mielenkiintoinen uutinen kuitenkin. Luola oli tutkijoiden mukaan bysantin aikaan toiminut louhoksena, mutta ei kuitenkaan ole mikään aikakaudelle tyypillinen louhos, kun tyypilliset louhokset tuohon aikaan olivat avolouhoksia. Kuten sanottu, mielenkiitoinen uutinen.

Ja eikös joku irvileuka taas ollut keskustelupalstalla tuotakin mollaamassa. Muka-nokkelaa huonoa sarkasmia, usch... Sarkasmi on oikeasti taitolaji, ihmiset ei aina tunnu käsittävän sitä. Tuosta Hesarin keskustelustakin jäi hivenen semmoinen maku suuhun, että ainakin ketjun aloittaja on niin epävarma, ahdasmielinen ja suvaitsematon, että kaikki vähänkin omaa maailmankatsomusta horjuttava todistusaineisto on lytättävä heti ja mahdollisimman kovaäänisesti. Huvittavimmaksi moisen vastineen tekee se, että itse artikkelissahan ei sanallakaan viitattu mihinkään nk. yli-inhimilliseen olentoon, vaan pohdittiin mahdollisuutta löydöksen mahdollisesta kytköksestä todellisiin historian tapahtumiin, jotka nyt sattuvat olemaan Raamatunkin jälkipolville dokumentoimia. Ei ole vissiin tasa taas mennyt nallekarkit, kun heti pitää olla arkeologisesti merkittävää löydöstä vähättelemässä. Ihmiset, jotka eivät ota historiasta opikseen, ovat tuomittuja toistamaan sen.

Toinen mielenkiintoinen uutinen on tämä uutinen Saturnuksen kuusta tehdyistä havainnoista (HS, 25.6.2009, BBC News 24.6.2009). Jälleen kerran, oikeasti mielenkiintoinen uutinen. Saksalaiset tiedemiehet uskovat, että Enceladuksen pinnan alla saattaa olla vettä sisältäviä luolia, joiden olosuhteet saattavat jopa olla suotuisat maan ulkopuolisen elämän kehitykselle. Amerikkalaiset tiedemiehet puolestaan ovat sitä mieltä, että pinnan alla on vain pienempiä veden täyttämiä kammioita. Oli niin tai näin, mielenkiinnolla odotan jatkotutkimuksia. On muuten tuo BBC:n artikkeli hieman kattavampi, jos kiinnostaa yksityiskohtaisempi kuvaus Cassini-luotaimen löydöksistä ja siitä, mitä merkitystä löydöksillä on tieteelle.

Että tämmöisiä juttuja tällä kertaa. Aurinkoa riittää, nauttikaahan siitä. Älkääkä unohtako sitä aurinkovoidetta!