Niskavillat nousi pystyyn ja limskat meinas mennä väärään kurkkuun kun luin seuraavan uutisen: "Ministeriön työryhmä: Kaikille opiskelijoille tonnin lukuvuosimaksu".

Kolme ja puoli vuotta korkeakoulupolitiikkaa seuranneena, tämä asia on lähellä sydäntä. Ministeriön työryhmä on siis esittänyt, että kaikille opiskelijoille tulisi tuhannen euron lukuvuosi maksu, jotta valmistumisajat lyhenisivät. Tässä taas nähdään, kuinka vierottuneita herra Isoherrat ministeriöissä ovat todellisuudesta. Lukuvuosimaksu aiheuttaa sen, että opiskelijat joutuvat vähistä varoistaan kustantamaan jälleen kerran yhden menoerän lisää, mikä tarkoittaa enemmän työntekoa, sillä raha ei tunnetusti kasva puissa. Ellei sitten pappa betalar... Tässä nähdään ensimmäinen kansalaisia eriarvoistava kohta. Ministeriö esittää, että "samalla valtion takaaman opintolainan ylärajaa nostettaisiin lukukausimaksun verran". Eli siis suomeksi: pakotetaan opiskelijat ottamaan lainaa. Anteeksi nyt vain, mutta minähän en velaksi syö!

Toinen ehdotus ministeriöllä oli hieman hyväksyttävämpi, ehdotuksen mukaan maksuton opinto-oikeus rajattaisiin yhteen tutkintoon, eli yhteensä 12:sta lukukauteen. Tämä tosin vaatisi parempaa panostusta opinto-ohjaukseen lukioissa ja yläasteilla, jotta vältytään vääriltä alavalinnoilta, ja moiseen panostukseenhan ei varmaan tällä vuosikymmenellä ryhdytä. Onhan se paljon helpompaa velottaa tuhansia euroja köyhiltä opiskelijoilta, kuin tehdä pitkäaikaisia investointeja, joilla säästetään rahaa tulevaisuudessa.

Pah ja pöh. Punaista näen nyt.