Steve Jobs ja turvatarkastaja tappeli, turvari voitti. Ainakin tämän uutisen mukaan. Uutisen lukemista seurasi aikastans totaalirepeäminen. Ukko on vissiin ainakin monien mielestä jokseenkin fiksu, mutta ei ymmärrä miksi heittotähtiä, jotka muuten mm. Suomen aselainsäädännössä kielletään kokoonaan, ei saa viedä lentokoneeseen, olkoon kuinka yksityinen tahansa. Hatunnosto ja kumarrus sille turvari-ressukalle jolla tuo Jobs on pokana ollut... Aina ei ole helppoa...

... etenkin jos asiasta itse väen vängällä tekee vaikeata. Epäilen kovasti, että tämä japanilainen turvatarkastaja olisi tätä asiaa mitenkään kovasti töykeästi hra Jobsille selittänyt, ja varmasti on paikalla ollut yksi jos toinenkin isompi pomo asiaa selittämässä, mikäli japanilaista kulttuuria on yhtään tunteminen. Eivätkä nuo kiusallaan noita kallisarvoisia matkamuistoja mieheltä ole pois ottaneet, mikä saattaa niiden olla hankalaa ymmärtää, jotka muutenkin luulevat omistavansa maailman ja joiden takia turvamääräyksiä pitäisi aina olla joustamassa, kun eiväthän he nyt hyvänen aika mitään ajatelleet sillä heittotähdellä/veitsellä/aseella/pippurisuihkeella/vaarallisella esineellä X tehdä.

Turvatarkastajan näkökulmasta totean, että minua ei hittojakaan kiinnosta mitä sinä ajattelit tai et ajatellut sillä vaarallisella esineellä X tehdä, sinä et sitä siitä turvatarkastuksesta eteenpäin vie. Minua kiinnostaa lähinnä se, että maailma on täynnä päästään enemmän tai vähemmän vinksahtaneita yksilöitä, jotka eivät tarvitse pimahtaakseen kuin sen pienen ärsykkeen, olkoon se sitten vaikka se sinun käsissäsi täysin harmitoman vaarallisen esineen X pelkkä näkeminen. Lentokone on suljettu tila, sieltä ei pääse karkuun kun se lentää siellä aika korkealla taivaalla, ja jos se tulee suunnitelmien vastaisesti alas sieltä korkealta, se tulee sieltä kovaa ja siinä sattuu yleensä aika montaa ihmistä siellä koneessa ja pahimmassa tapauksessa myös täällä alhaalla maanpinnalla. Sen lisäksi että maailma on täynnä hulluja, se on myös täynnä valehtelijoita, ja niitä kaikkein pahimpia, eli hulluja valehtelijoita. Niin että ei, minä en ole valmis joustamaan näissä asioissa. Ja toivon sydämestäni, että kukaan muukaan näissä hommissa nykyisin työskentelevä ei ole, koska en halua olla matkustaja siinä koneessa, jossa yhdistyvät nuo säännösten vastaisesti koneeseen sallitty vaarallinen esine X ja päästään vinksahtanut yksilö.

No mutta kun nyt oli kyseessä yksityislentokone, joku rupeaa nillittämään. Joo, niin oli. Kyseinen yksityiskone kuuluu kuitenkin tietääkseni siviili-ilmailun piiriin, ja siten siviili-ilmailua koskevien turvallisuussäännösten piiriin. Itseäni nyt ainakin lähinnä kiinnostaa, että mitä hittoa se Jobs meinasi niillä heittotähdillä siellä koneessa tehdä? Ruumassahan tuommoinen matkatavara olisi mennyt ilman mitään sen suurempaa haloota! Eikö sitten yksityiskoneissa ole matkalaukkuruumaa, vai? Jotain semmoista tilaa mistä koneen matkustaja ei pääse tavaroihin käsiksi matkan aikana?

Enkä nyt oikein voi uskoa tätä kirjoittavani, mutta kerrankin tuolla HS:n keskusteluissa oli joku ihan oikein todennut, että turvatarkastuksesta ei kävellä suoraan suljettua putkea pitkin sinne omaan yksityiseen koneeseen, vaan siellä voi olla vaikka kuka ilkeämielinen ja -aikeinen henkilö odottelemassa, että tuo rahakas yksityiskoneellaan matkustava tuo hänen special tilauksensa turvatarkastuksen läpi ilman mitään ongelmaa. Notta ihmetelkäähän siinä sitten, että miten se nyt noin pääsi käymään, kun eihän tuommoisia pitäisi saada koneeseen tuoda. Turvatarkastajat mokanneet! Ai mutta ei, sehän saikin nuo tuolta hra Isoherralta, joka vannoi kautta kiven ja kannon, että ei meinaa kaapata niiden avulla omaa yksityislentokonettaan.

Olkoon niin tai näin, nuo turvallisuussäännökset ovat olemassa ihan syystä ja se, että niistä alettaisiin joustamaan aina, kun kohdalle sattuu omasta mielestään riittävän tärkeä henkilö, tekisi niistä täyttä sanahelinää. Ihmiset ovat täysin jumiutuneet tuohon naurettavaan nestekontrolliin turvatarkastajien ainoana tehtävänä, ja totta onkin että se on ehkä näkyvin ja eniten aikaa vievin työtehtävä lentokenttien turvatarkastajilla, ja sekin vain siksi että ihmiset eivät osaa lukea niitä sääntöjä tai he uskovat ja luulevat olevansa niin tärkeitä, että heidän kohdallaan voidaan tehdä poikkeus. Kun ne turvarit oikeasti tekevät tärkeää työtä, eikä ihmiset oikein tajua sitä ennenkuin taas jossain joku kone tulee alas semmosena GBoF:nä (Great Ball of Fire).

OIis tullut Suomessa turvatarkastuksesta läpi, oltais poliisit jouduttu kutsumaan paikalle noiden heittotähtien takia. Ne kun tosiaan on Suomen aselainsäädännössä kielletty kokonaan. Siitäkös ne otsikot oltais revitty :D