Parhaita paloja päivän uutistarjonnasta:

Helsingin Sanomat uutisoi poliisin haluavan käyttöönsä kranaattipistooleja riehujia taltuttamaan. (HS, 21.4.2009) Kieltämättä tuo kranaattipistooli -sana kuulostaa pahalta, lieneekö tahallinen provokaatio? Oli miten oli, artikkeli selventää poliisin toiveita mielestäni varsin mukavasti. Ensinnäkin, poliisi haluaa selvittää, voisiko mainittua asetyyppiä käyttää esim. väkijoukkojen seassa mellakoivien ihmisten taltuttamiseen turvallisen välimatkan päästä, tai rikoksesta epäillyn merkitsemiseen väkijoukossa. Artikkelissa mainitaan varsin selkeästi, että poliisi "haluaa selvittää väri-, kaasu- ja patukka-ammusten käyttömahdollisuuksia" jotta siihen vihoviimeiseen voimakeinoon, eli tuliaseeseen, ei tarvitsisi turvautua. 

Ja taas ovat sisälukutaidottomat kansalaiset karahtaneet takajaloilleen, pelkäävät luisumista poliisivaltioon ja päättömien kanojen lailla kotkottavat sisäministerin ja poliisin varustautumisesta köyhälistön kansannousuun ja blah blah blah. Oikeasti, en nyt jaksa niitä kaikkia kommentteja referoida, sama sisältö niissä kaikissa on. Uutisessa todetaan varsin selkeästi, että noita pistooleja ei ole tulossa jokaisen maijan kyytiin vaan korkeintaan väkijoukkojen hallintaan erikoistuneet joukot ja Helsingin poliisin Karhu-ryhmä varustetaan näillä. Hui, ympäri maata siis poliiseja varustetaan kansannousua varten! Eiku... Ylikomisario Seppo Sivula sisäministeriön poliisiosastolta toteaa artikkelissa seuraavaa: "Joistain muista maista poiketen me emme voi käyttää summittain voimaa ihmisjoukkoa kohtaan, koska siellä voi olla täysin laillisesti käyttäytyviä mielenosoittajia". Kyllä, kuulostaa minustakin täysin poliisivaltion ensiasteelta ja kohtuuttomalta voimankäytöltä. 

Tässä taas kuulostan joltain oikeistolaiselta kokoomusnuorelta, vaikka kaikkea muuta olen, mutta oikeesti, niitä tämä pelottaa, jotka ei mielenosoituksessa osaa käyttäytyä lakien ja asetusten mukaan vaan kasvot naamioituna pistävät pskaksi kaiken tielle sattuvan mikä ei omaa ole. Normikansalaiselta tämä ei ole mitään pois.

Toinen mielenkiintoinen uutinen löytyi sekin Hesarista. Kirja-ala, eli siis TTVK ja Kopiosto haluavat sulkea opiskelijoiden perustaman Bookabooka -kirjanvuokrauspalvelun. (HS, 21.4.2009) Ai miksi? No koska TTVK:n mukaan kirjojen "vuokraaminen ilman kustantajien ja tekijöiden lupaa on laitonta, koska palvelu toimii internetissä, eli kuka tahansa voi käyttää sitä." Siis mitä? Koska kuka tahansa voi vuokrata kirjan, se on laitonta? No mutta niin tuossa sanotaan! Kuka tahansa voi myös ostaa kirjan kaupasta, lainata kirjan kirjastosta tai vaikka heittää sillä vesilintua jos niikseen tulee! Tässä mainittakoon vielä, että Bookabookahan ei siis myy tai vuokraa kirjoja, se toimii yhteystietojen välityspalveluna, eli välittää myyjien/ostajien/vuokraajien tietoja tarvitseville.

Bookabookan kaltaista toimintaa on harjoitettu vuosien ajan, sillä kenellä opiskelijalla on oikeasti varaa ostaa kaikki tarvittavat kurssikirjat yhtä kurssia varten? Jos pappa betalar, niin ehkä sitten, mutta me muut olemmekin sitten täysin liemessä. Opiskelijat ovatkin yhteiskunnan suosikkiriistettävät, koska meillä ei ole yhtä vahvoja etujärjestöjä kuin esim. TTVK ja Kopiosto. Meillä on SYL ja SAMOK, jotka vaikkakin hienoja ja tärkeitä järjestöjä ovatkin, ovat kieltämättä tässä tilanteessa hieman hampaattomia. Ja nyt jos joku tulee itkemään että juurihan te opiskelijat saitte korotuksen opintotukiin, mitä te enään vingutte, niin saanen huomauttaa että inflaatio on sekin korotuksen tehon syönyt jo ennenkuin korotus edes astui voimaan, niin että ojasta allikkoon.

No juu, nyt lähti taas sivuraiteille ja vauhdilla... Pointtina nyt on se, että kun kerrankin opiskelijat (tai no, yksi opiskelija) yrittävät itse helpottaa tilannettaan pienellä yritteliäisyydellä sen sijaan että odottaisivat armopaloja valtionhallinnolta, niin eikö sekin pyritä torppaamaan, ettei vahingossakaan pääsisi käymään niin että opiskelijat eivät olisikaan täysin riippuvaisia järjestelmästä.

Näin taas tänään, seuraavalla kerralla jotain muuta.