Kuopiossa ja Joensuussa meni sitten yo-kuntien pj:t vaihtoon. (HS) Edustajistonsa päättivät erottaa tuohon surullisenkuuluisaan "Autetaan somali-ystävämme" facebook-ryhmään kuuluneet pj:t, mutta muu hallitus sai jatkaa tehtävissään (Edustajistot siis asettivat uudet hallitukset muuten samoilla kokoonpanoilla). Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan pj tuntui kommenttien perusteella olevan päätöksestä pettyneempi kuin Joensuun virkaveljensä, joka muuten mielestäni osasi suhtautua edustajiston päätökseen paremmalla asenteella. Kuopion Lamminkoski ei tuntunut lainkaan ymmärtävän sitä tosiasiaa, että ylioppilaskunnan puheenjohtaja edustaa koko ylioppilaskuntaa ja sen jäsenistöä, ja liittyminen mainittuun FB-ryhmään on ylioppilaskunnan puheenjohtajalta vähintäänkin harkitsematonta, ellei jopa tyhmää. Niin kauan kuin ylioppilaskunnissa on pakkojäsenyys, yo-kunnan pj:llä on velvollisuuksia jäseniä kohtaan. Jäseniä ovat myös ulkomaalaiset tutkinto-opiskelijat ja usein myös vaihto-opiskelijat, joiden mieltä pj:n tekemiset tuskin lämmittävät. Kuten sanottu, joensuulainen Kytölä otti tuon erottamisen mielestäni paremmin toteamalla että edustajisto on toiminut sääntöjen mukaan ja ajanut yo-kunnan parasta.

Tapausta on hyvä peilata omaan toimintaan opiskelijakunnassa. Meillä AMK:ssa ei ole pakkojäsenyyttä, mikä on ehkä osittain hyvä asia niiltä osin että hallituksen jäsenet ovat edelleen yksityishenkilöitä ja vaikka meillä opku-toiminnassa onkin velvollisuuksia kaikkia jäseniämme kohtaan, niin aivan näin suurennuslasin alla emme ole. Toisaalta, pakkojäsenyydellä rahoitettaisiin paljon hyvää, esim. opiskelijaterveydenhuollon saralla. Samalla pakkojäsenyys toisi opkuille hieman enemmän riippumattomuutta opinahjon rahoituksesta. Niin kauan kuin koulu on opkun suurin rahoittaja, sen tahtoa on kuunneltava. Tätä ei ehkä yliopistosektorilla täysin tiedosteta, kun koulun avustus on muutama hassu tonttu sinne tai tänne, meillä amk:ssa puhutaan kuitenkin useammista kymmenistä tuhansista (riippuen amk:sta). No, kuitenkin... 

Mietin siis sitä, miltä minusta opku:n hallituksen jäsenenä tuntuisi, jos meidän hallituksen pj:mme liittyisi tuon yllämainitun fb-ryhmän kaltaiseen ryhmään. Voisiko hän silloin jatkaa hallituksemme puheenjohtajana. Vastaukseni? Ei. Vaikka kyseessä olisikin hänen kannanottonsa yksityishenkilönä, asiaa on ajateltava rivijäsenen näkökulmasta. Pysytyisinkö rivijäsenenä, mahdollisesti ulkomaalaisena tutkinto-opiskelijana, luottamaan siihen että tämä henkilö tarvittaessa ajaa etujani, tarpeen vaatiessa ärhäkämminkin? Epäilenpä.

No joo... Näin taas tänään.