Helsingin Sanomat avasi EU-vaalikoneensa lukijoillen tänään. Maikkarin kone on ollut auki jo jonkun aikaa vissiin, YLEn kone aukeaa ensi maanantaina. Vaalikoneet on ihan kivoja suunnanantajia, mutta itse en ainakaan koko äänestyspäätöstäni niille perustaisi. Etenkin tuo Maikkarin kone on hieman semmoinen, että aika iso osa tuloksesta riippuu siitä, onko nyt hyvä vai huono päivä. Ei siis todellakaan luotettava tapa valita ehdokasta... Hesarin kone on ehkä astetta luotettavampi, tai no, ainakin selkeämpi. Yksi täppä per kohta, ja kysymyksen painotusta voi muuttaa sen mukaan, onko kysymys tärkeä itselle tai ei. Hesarin koneessa ei ole Ei osaa sanoa- kohtaa, eli joka kysymykseen on pakko vastata, tiesi asiasta sitten jotain tai ei, mikä hieman mielestäni toimii tulosten vääristäjänä.

Hesarin vaalikone on sitä mieltä, että minun pitäisi ehdottomasti äänestää Vihreitä. Top 10:stä kahdeksan ehdokasta on Vihreitä. Tähän mennessä kaikissa vaaleissa, joissa olen äänestänyt, olen äänestänyt Vihreitä, ja eiliseen asti se näytti erittäin todennäköiseltä näissäkin vaaleissa. Sitten tapahtui pk-seudun opiskelijakuntien vaalipaneeli "Kuka menee Eurooppaan?", jossa kaikkien suurimpien puolueiden piti olla edustettuina. Paikalla oli siis yksi Vasemmistoliiton ehdokas, yksi demari, yksi kokoomuslainen, yksi RKP:lainen ja yksi kepulainen. Paikalla piti heidän lisäkseen olla myös yksi Vihreä ehdokas, joka kuitenkaan ei koskaan saapunut paikalle. Eikä myöskään osannut ilmoittaa kenellekään järjestäjistä että ei ole saapumassa paikalle. Ottaen huomioon muut viimeaikaiset pettymykseni Vihreisiin, tämä oli se viimeinen naula arkkuun. Jos kerran Vihreiden ehdokasta kiinnostaa opiskelijoiden vaalipaneeli noin paljon, rupean demareiden äänestäjäksi, perhana...

Niin, ja muistakaa nyt hyvät ihmiset käydä äänestämässä! Vaikka ne EU-asiat ei hirveästi kiinnostaisikaan, niin ottakaa hieman selvää asioista ja menkää äänestämään, se on ihan aikuisten oikeasti sen arvoista.