Ensinnäkin -- sallinette kauhajokelaiset ja uhrien omaiset ja ystävät muuallakin Suomessa -- ilmaisen syvän osanottoni suuressa surussanne. Pahalta tuntuu ajatella, että siellä on jonkun tytär, poika, veli, sisko, paras kaveri menettänyt henkensä. En soisi kenellekään.

Täytyy kyllä myöntää että taas jälleen kerran olen varsin onnellinen siitä, että oma suku sijaitsee pk-seudulla, ei tarvitse huolehtia kenenkään läheisen olemassaolon jatkumisesta.

Mikä ihme ja kumma saa ihmisen vihaamaan toista ihmistä niin paljon ja niin vahvasti että on valmis tuohon silmittömyyteen? Jos tekoa on sen kuusi vuotta suunnitellut, miten on mahdollista että kukaan, ei kukaan, ole huomannut mitään?

Välillä tuntuu, että ihmisillä on mennyt hieman puurot ja vellit sekaisin tämän tapauksen kanssa.

Ensinnäkin, jos peräänkuulutetaan kouluterveydenhoidon parantamista ennaltaehkäisevänä keinona tämän tapauksen yhteydessä, sopii muistaa että ampuja oli ammattikorkeakouluopiskelija. Eli siis täysi-ikäinen, ei enään kouluterveydenhuollon piirissä vuosikausiin. Ammattikorkeakoulujen opiskelijaterveydenhuolto tässä maassa on muuten vielä olemattomampi kuin oppivelvollisten ja lukiolaisten kouluterveydenhuolto, notta tiedätte. Yliopistolaiset on YTHS:n piirissä, amkkilaiset joutuvat jonottamaan arvauskeskuksissa. Muistaakseni ministeri Luhtanen edellisellä vaalikaudella sanoi että amk-opiskelijoilla ei ole omaa terveydenhuoltojärjestelmää kuten YTHS, eikä tule olemaankaan. Kiitti vaan, Leena, you reap what you sow. Saatais edes ne psykiatriset sairaanhoitajat joka kouluun, vaan kun nähtävästi ei. Tällä hetkellähän HAAGA-HELIA on ainoa amk jossa on kaksi kappaletta psykiatrisia sairaanhoitajia ja yksi osa-aikainen koulupsykiatri. Opiskelijoitahan meillä onkin sitten se 10 000 ja rapiat päälle. Ovat kuulemma varsin ylityöllistettyjä koko ajan nuo hoitajat...

Meh, ehkä on itsellänikin mennyt hieman puurot ja vellit sekaisin... Pointti on nyt siis lähinnä siinä, että sen jälkeen kun ihminen sen valkolakin päähänsä painaa niin ellei hän lähde yliopistolle opiskelemaan, sosiaali- ja terveyspalveluiden laatu ja määrä on rutkasti alhaisempi.

Noh, jospa vaikka meidän hyvinvointivaltiomme päättäjät alkaisivat tämän kolmannen salamaniskun jälkeen hieman heräilemään... Toivottavasti vain eivät piiloudu sen hiljattain julkaistun tutkimuksen taakse, jonka mukaan suomalaiset nuoret voi paremmin kuin koskaan. Tuo kyseinen tutkimus kun toteaa ikään kuin loppukaneettina että niin, suurin osa suomalaisista nuorista voi paremmin kuin koskaan, mutta ne nuoret jotka voi huonosti voi sitten sitäkin huonommin.

Ai niin, voimia ja jaksamista sille poliisisedälle tai tädille joka teki tuota ampujaa kuulusteltuaan sen kohtalokkaan päätöksen antaa poijan pitää pyssynsä. Kukaan meistä ei ole selvännäkijä ja varmasti ei ollut helppo päätös tehdä mutta ilman sen kummempia yksityiskohtia tietämättä voisin olettaa että lain puitteissa ei heillä ollut oikeutta ottaa tuota asetta pois vaikka kuinka olisivat halunneetkin, me kun emme elä poliisivaltiossa. Sitten jos tutkimuksessa oikeasti tulee esiin jotain laiminlyöntejä voidaan lähteä poliisejakin moittimaan.

Että näin tänään. Huomenna toivon mukaan taas jotain uutta.