Helsingin Sanomat kirjoittaa British Airwaysin hallituksen puheenjohtajan Martin Broughtonin kovasanaisesta hyökkäykesestä lentokenttien turvatoimia vastaan. Broughtonin mukaan lentokenttien turvajärjestelyistä suuri osa on täysin turhia ja olemassa vain siksi, että Yhdysvallat näitä turvatoimia muilta mailta edellyttää. Päästään taas tähän argumenttiin että muiden maiden ei tulisi sokeasti totella suurta ja mahtavaa Ameriikan Yhdysvaltoja, ja että USA ei voi edellyttää muilta mailta tiukempia turvatoimia kuin mitä sen omilla sisäisillä lennoilla on käytössä.

Tuo viimeinen on kyllä totta. Tiukat turvatoimet kansainvälisillä lentoasemilla muualla maailmassa ovat aika turhia, jos jenkkien sisäisillä lennoilla eivät samat ole käytössä. Turvajärjestelyiden turhuudesta yleisesti en sitten menisi niinkään sanomaan samaa. Se nyt on tosin todettu jo moneen kertaan, että kaiken maailman nestesäännöt ovat kyllä turhia, etenkin kun ne eivät edes puutu ruumassa kulkeviin oikeasti vaarallisiin aineisiin, kuten kaiken maailman hiuslakka- ja dödöpulloihin, jotka ovat siis painepulloja ja joiden kyljessä on kiva "extremely flammable" -merkintä... 

Uutisen yhteydessä oli jälleen joku matti meikäläisen keskustelunavaus aiheesta. Johtoajatuksina tässä mielipidekirjoituksessa oli lähinnä se, kuinka turvatarkstukset on nöyryyttäviä kun ihan vyönkin joutuu ottamaan pois (jos herra nyt ihan välttämättä haluaa, niin voidaan se käsintarkastuskin suorittaa varmasti), ja se että kun kerran riskiryhmät tiedetään, niin turvatarkastuksetkin pitäisi profiloida. Eli siis toisinsanottuna pitäisi tarkastaa kaikki arabit ja afrikkalaiset, niinkö? Kyllä, tätä me sivistyneet ihmiset kutsumme rotuun perustuvaksi syrjinnäksi ja maailmalla on huomattava määrä erilaisia lakeja ja sopimuksia jotka kieltävät moisen toiminnan. Meitä suomalaisia eniten koskettavana nyt mainittakoon Suomen perustuslaki.

Sitäpaitsi, tunnetaanko niitä riskiryhmiä oikeasti? Heti kun turvatarkastuksia aletaan tehdä sen perusteella, että eihän tuo valkoihoinen kunnollinen veronmaksaja nyt mitään tekisi, kun se vanookin niin ihan kautta kiven ja kannon, niin eipä se paljoa vaadi että joku ilkeämielinen terroristi-ihminen käy nappaamassa jonkun lapsen tai muun rakkaan ihmisen panttivangiksi ja sanoo että kuljetapas tuo tuosta turvatarkastuksesta läpi ja anna tuolle kaverille tuolla toisella puolella, kun ei ne sinua tarkasta.

Toisekseen, maailma on täynnä kaikenlaista hiihtäjää. Turvatarkastuksissa jää lennoilta rannalle paljon oikeasti vaarallista tavaraa, kun ihmiset eivät joko tajua tai halua tajuta niiden olevan mahdollisesti vaarallisia lentokoneessa. Nimimerkillä "turistilta turvatarkastuksessa fileerauspuukon poistanut". Fileerauspuukon! Ja täti oli ihan oikeasti viemässä sitä puukkoa sinne matkustamoon. Epäilinkö häntä heti terroristiksi ja mahdolliseksi lentokonekaappariksi? No en tietenkään. Oliko hän selkesti vain ajattelematon? Kyllä, todellakin. Pienen neuvottelun jälkeen puukko lähti sitten ruumaatavaroihin...