The Gurdianilla on loistava tiedekoumnisti, Ben Goldacre, joka kirjoittaa palstallaan erilaisista tieteen vääristelyistä ja hyökkää muutenkin kaiken maailman humpuukitieteilijöiden kimppuun. Lisäksi tämä kaikki tapahtuu hyvinkin selkokielellä, niin että maallikkokin pysyy kärryillä ja ymmärtää mistä on kysymys ilman viittä eri sanakirjaa.

Tosin, mikäli englanti ei erityisen hyvin luonnistu, se Suomi-Englanti-Suomi sanakirja voi olla ihan hyvä kaveri tuota lukiessaan, mikäli on riittävän utelias jaksaakseen lukea tiedekolumnia kielellä jota ei täysin ymmärrä. Jopa hatunnoston arvoinen suoritus, sanoisin...

Itse törmäsin Goldacren nimeen erään kirjan yhteydessä. Kyseessä oli Damian Thompsonin kirja Counterknowledge, sinänsä ihan mielenkiintoinen opus. Jos ylenpalttinen tieteen vääristely ja huuhaatieteilijät ärsyttävät, tuo Counterknowledge on ihan luettava. Mutta palatakseni Goldacreen ja kolumniinsa... Kirjassa esiteltiin tuo Bad Science-koulumni varsin suotuisassa valossa, olin utelias ja kävin tsekkaamassa palstan. Pidin lukemastani ja nyt olen uskollisesti käynyt aina muutaman viikon välein lukemassa. Tietenkin jotkut aiheet puhuttelevat enemmän kuin toiset, mutta yleisesti ottaen aiheet ovat varsin yleismaailmallisia.

Eli, lyhyestä virsi kaunis, käykäähän ihmiset tsekkaamassa: Bad Science.