Jälleen kerran, tämän blogikirjoituksen inspiroi ei uutinen itse vaan lukijoiden kommentit siihen.

Maikkari uutisoi pakkasen olevan jopa vaarallisen kovaa, joten ihmisiä kehoitetaan välttämään ulkona liikkumista. Uutisessa (jonka voit lukea tästä) kerrotaan, kuinka Päävartioston vartiomiehet vedetään sisään, mikäli pakkanen yltyy tiettyihin lukemiin. Uutinen vaikuttaa ehkä pohjoisempien maakuntien asukkaiden mielestä naurettavalta, onhan jossain susirajan takana mitattu yli -40 asteen pakkaslukemat, mutta nähtävästi nämä maalaistollot eivät ole jaksaneet lainkaan lukea ensimmäistä riviä pidemmälle, saatika sitten koko uutista. Kirjoituksessahan nimenomaan mainitaan viidentoista asteen pakkasen tuntuvan jopa -30 asteelta kovan tuulen takia, ja näin koko ikäni täällä asuneena voin sanoa suhteellisen kovalla kokemuksella, että Helsingissä tuulee. Aina. Miksi? Koska tuossa vieressä on meri, se on iso ja avoin alue ja tuuli pääsee kulkemaan aikamoisilla nopeuksilla!

Pohjoisempana asuvat maanmiehet ja -naiset naureskelevat uutisen kommenttiosiossa eteläsuomalaisille, kun itkevät vain -15 asteen pakkasen olevan liian kylmä. Tervetuloa vain tänne toteamaan itse, miten meren läheisyys vaikuttaa. Pakkasen ollessa -15 astetta ja tuulen ollessa n. 9 m/s (mikä on Forecan mukaan tämän illan tuulen nopeus), pakkasen purevuusindeksi on n. -26,6 astetta. Lisää tietoa aiheesta voitte lukea Ilmatieteen laitoksen sivuilta tästä. Kyse ei siis ole siitä, mikä on se virallinen pakkaslukema mittarissa, vaan siitä, kuinka kovalta pakkanen tuntuu ja miten se vaikuttaa ihmiseen.

*ärrinpurrin*

Ja niille jotka eivät tiedä, Päävartiosto sijaitsee aivan meren rannalla Katajanokalla. Sielläkin tuulee. Aina. Ja kovaa.

Vertailun vuoksi:

Oletetaan, että Ivalossa on -15 astetta pakkasta nyt, samoin kuin Helsingissä. Helsingissä tuulen nopeus on tällä hetkellä 9 m/s (kuten jo yllä totesin). Samaisen Forecan sääpalvelun mukaan tuulen nopeus Ivalossa on 4 m/s. Näillä lukemilla pakkasen purevuus-indeksi on Ivalossa -22.8, eli Helsingissä on siis kylmempi kuin Ivalossa.

Riittääkö rautalanka jo, vai haenko sitä ratakiskoa ja väännän siitä?